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Ms. Kateri Carraher

Interim Executive Officer

State of Nevada

Public Employees’ Benefits Program
901 S. Stewart Street, Suite 1001
Carson City, Nevada 89701

Dear Ms. Carraher:

You have requested an opinion from the Office of the Attorney General
concerning section 1 of Senate Bill (S.B.) 513 (2015). Section 1 of S.B. 513 extends
eligibility for retiree health benefits to any person who (1) was employed by the State on
or before January 1, 2012, (2) subsequently left State service, and then (3) returned to
work for the State, (4) so long as he or she has not withdrawn from the Public
Employees’ Retirement System (“PERS”) and (5) was eligible to participate in PERS
before or during his or her break in State service. You ask whether that extension of
eligibility applies to a person who was, during the break in State service, employed in
PERS-covered employment with another entity (such as a municipality).
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QUESTION PRESENTED

Is the extension of state retiree health benefits eligibility in section 1 of S.B. 513
applicable to a person who, during time away from State employment, was in PERS-
covered employment with another entity?

SUMMARY ANSWER

The extension of state retiree health benefits eligibility in section 1 of S.B. 513
applies regardless of whether the person was in PERS-covered employment with
another entity during the break in State service.

ANALYSIS

The Legislative Counsel's Digest in S.B. 513 prefaces the law prior to its
enactment as follows:

Until 2011, existing law provided for a subsidy to be paid on
behalf of retirees who continued to participate in the Public
Employees’ Benefits Program. Existing law creates the State
Retirees’ Health and Welfare Benefits Fund which was
created to set aside financial assets designated to offset the
amount paid for such benefits. (NRS 287.0436, 287.04364)
In 2011, the Legislature amended provisions of existing law
to exclude employees of the State who were initially hired on
or after January 1, 2012, from receiving a subsidy . . . By
regulation, the Board of the Public Employees’ Benefits
Program has defined the term “initial date of hire” to mean
the first date on which a person who is eligible to participate
in the Program earns service credit during the person’s last
period of continuous employment with a public employer.
(NAC 287.059) The term “continuous employment’ is
defined by regulation as employment that is not interrupted
by a break of 1 year or more. (NAC 287.021) Therefore, a
person who worked as an employee of the State for many
years before January 1, 2012, who has a break in service of
longer than 1 year and then returns to work in state
government will lose any subsidy that would have otherwise
been paid, on behalf of the person when he or she retires,
had the person not returned to state government
employment.
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Act of July 1, 2015, ch. 483, 2015 Nev. Stat. .

Under the law before enactment of S.B. 513, a person who worked in State
employment but left for a year, returning after January 1, 2012, would not be eligible for
a health care subsidy from PEBP.

Against the above backdrop, Section 1 of S.B. 513 made the following changes
to NRS 287.046 concerning availability of retiree health benefits for State employees
(new language in bold and italics, deleted language bracketed):

1. The Department of Administration shall establish an
assessment that is to be used to pay for a portion of the cost
of premiums or contributions for the Program for persons
who were initially hired before January 1, 2012, and have
retired with state service.

2. The money assessed pursuant to subsection 1 must be
deposited into the Retirees’ Fund and must be based upon a
base amount approved by the Legislature each session to
pay for a portion of the current and future health and welfare
benefits for persons who retired before January 1, 1994, or
for persons who retire on or after January 1, 1994, as
adjusted by subsection 5.

7. [No] Except as otherwise provided in subsection 8,
no money may be paid by the Retirees’ Fund on behalf of a
retired person who is initially hired by the State:

(@) On or after January 1, 2010, but before January 1,
2012, and who:
(1) Has not participated in the Program on a
continuous basis since retirement from such employment; or
(2) Does not have at least 15 years of service,
which must include state service and may include local
governmental service, unless the retired person does not
have at least 15 years of service as a result of a disability for
which disability benefits are received under the Public
Employees’ Retirement System or a retirement program for
professional employees offered by or through the Nevada
System of Higher Education, and has participated in the
Program on a continuous basis since retirement from such
employment.
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(b) On or after January 1, 2012. The provisions of this
paragraph must not be construed to prohibit a retired person
who was hired on or after January 1, 2012, from participating
in the Program until the retired person is eligible for
coverage under an individual medical plan offered pursuant
to the Health Insurance for the Aged Act, 42 U.S.C. §§ 1395
et seq. The retired person shall pay the entire premium or
contribution for his or her participation in the Program.

8. The provisions of subsection 7 do not apply to a
person who was employed by the State on or before
January 1, 2012, who has a break in service and returns
to work for the State at the same or another participating
state agency after that date, regardless of the length of
the break in service, so long as the person did not
withdraw from and was eligible to participate in the
Public Employees’ Retirement System before or during
the break in service.

Act of July 1, 2015, ch. 483, 2015 Nev. Stat. .

Applicable Rules of Legislative Interpretation

The Nevada Supreme Court has repeatedly stated the rule that a statute whose
meaning is plain on its face requires no construction:

When interpreting a statute, legislative intent “is the
controlling factor.” The starting point for determining
legislative intent is the statute’s plain meaning; when a
statute “is clear on its face, a court cannot go beyond the
statute in determining legislative intent.” But when “the
statutory language lends itself to two or more reasonable
interpretations,” the statute is ambiguous, and we may then
look beyond the statute in determining legislative intent.

State v. Lucero, 127 Nev. Adv. Op. 7,249 P.3d 1226, 1228 (2011) (citations omitted).

Under this interpretative rule, the first task is to determine whether NRS 287.046
as amended is clear on its face concerning which classes of persons returning to State
service may be eligible for the State retiree health benefit. A person meets the
necessary conditions to qualify if he or she (1) was employed by the State on or before
January 1, 2012, (2) has a break in service and (3) returns to work for the State at the
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same or another participating state agency after that date, and (4) did not withdraw from
and (5) was eligible to participate in the Public Employees’ Retirement System before or
during the break in service.

The question then is whether these five criteria could reasonably be read to
exclude from eligibility a person who has a break in State service and goes to work for
another PERS-participating employer. The answer turns on the meaning of break in
service (criteria 2) and eligibility to participate in PERS during the break (criteria 5).

The ordinary meaning of the term “break in service” from its context in NRS
287.046(8) is a break in employment with the State. “Break in service” is preceded and
followed in the same sentence by references to employment with the State. The break
in service begins after employment with the State that commenced before January 1,
2012, and ends on resumption of employment with the State after January 1, 2012. Itis
not contextually related to any other condition or event.

The question is then whether “break in service” as it appears in NRS 287.046(8)
could reasonably be read to exclude a “break in service” in which the person takes
employment with another PERS-participating entity. The answer is no, for two reasons.

First, in no way is the criterion “break in service” qualified by any limitation on
PERS employment with non-State employers during the break. Second, the statutory
language anticipates that an eligible person may have been “eligible to participate in the
Public Employees’ Retirement System before or during the break in service.”
(Emphasis added.) This clear text forecloses any interpretation that would exclude
eligibility merely because a person worked for a PERS-participating employer while on
break from State service.

“Eligible to participate in PERS” is not a defined term in either NRS Chapter 286
(the PERS chapter) or 287 (the PEBP chapter). However, examining the possible
alternative meanings of that phrase, they are clear and consistent in the essential point
at issue herein. Whether the phrase “eligible to participate in [PERS] during the break
in service” is interpreted to mean (1) employed in a position covered by PERS'
(2) “member” as defined in NRS 286.050,2 or (3) “vested,” any of these meanings

' See NRS 286.520 (referring to a retired employee who “is employed in a position which is
eligible to participate in this System.” (Emphasis added.)

2 “Member” is defined in NRS 286.050 and includes as one of its options current employment with
a PERS-participating entity. “Member means a person: 1. Who s employed by a participating public
employer and who is contributing to the System; or 2. Who has previously been in the employ of a
participating public employer and who has contributed to the System but who subsequently terminates
such employment without withdrawing the person’s contributions.” (Emphasis added.)
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would include employment by other PERS-participating employers during the
employee’s break in State service. Thus, the clear text of Section 1 of S.B. 513
contemplates that a person who holds PERS-covered employment for an entity other
than the State during a break in service from the State could be eligible for drawing the
retirement health benefit on subsequent retirement from State service. In short, the
plain meaning of Section 1 of S.B. 513 is that a person otherwise eligible for the PEBP
retiree health benefit may be eligible for that benefit notwithstanding a break in State
service during which that person worked for another PERS-participating entity.*

CONCLUSION

The Public Employees’ Benefits Program provides a retiree health benefit to
eligible persons that is not available to persons whose initial date of hire was on or after
January 1, 2012. NRS 287.046. Section 1 of S.B. 513 amended NRS 287.048 to
provide that a person who was employed in State service on or before January 1, 2012,
and experienced a break in State service lasting until on or after January 1, 2012, may
be eligible for PEBP’s retiree health benefit, regardless of whether such person was
employed by another PERS-participating entity during the break in State service.

Sincerely,

ADAM PAUL LAXALT
Attorney General

S
.
",

“DENNISY.. BELCOURT
Deputy Attorney General
Government and Natural Resources
DLB/slg

¥ Under NRS 286.6793, a PERS member active after July 1, 1989 may vest upon obtaining five
years of accredited contributing service. Credit for service may be based on work performed. NRS
286.495. In other words, if “eligible for participation in” PERS equates to “vesting,” one way to become
eligible for participation in PERS during a break from State service is by performing covered work for
another PERS-participating entity.

* As of the writing of this opinion, the minutes of legislative hearings on S.B. 513 have not been
published. From the audio recordings of those hearings it appears that testimony before the Senate is
consistent with the plain meaning of S.B. 513, but testimony in the Assembly, after Senate passage, by a
legislative staff member, contradicts that meaning. As the statute has a plain meaning, the rule, stated in
Lucero, supra, against looking beyond the unambiguous words of a statute to discern legislative intent
precludes any reliance on that testimony.



